miércoles, 13 de febrero de 2013

BIOS - SEQUENCIA DE ARRANCADA - ACTUALIZAR BIOS - CODI POST.








1. BIOS                                                                                                        

La BIOS (Basic Input Output) és un programa incorporat en un xip de la placa base que s'encarrega de realitzar les funcions bàsiques de configuració i inici de l'ordinador.
S'implementa mitjançant memòria ROM o EEPROM i les dades de configuració s'emmagatzemen en una memòria CMOS. Consisteix en un conjunt de rutines bàsiques que permeten l'entrada i sortida al sistema a més de permetre configurar determinats paràmetres mitjançant una RAM CMOS.
La BIOS té un paper molt important just abans que el sistema operatiu prengui el control de l'equip ja que identifica els components principals (RAM, microprocessador, chipset, unitats de disc, etc.) i proporciona accés i control a tots ells. Aquest tipus de memòria és volàtil pel que ha d'estar alimentada permanentment, per a això s'utilitza una petita bateria o pila. El consum energètic de la memòria CMOS de la BIOS és mínim, sol durar anys. Quan la bateria o la pila arriba al límit de la seva vida útil ha de ser substituïda.
 

2. SEQÜÈNCIA D'ARRENCADA D'UN ORDINADOR                                         
En arrencar l'ordinador la BIOS realitza dos processos, un de test dels components del sistema i després el d'arrencada del sistema operatiu:

  • 1. Primer realitza una revisió de tots els components hardware. Si troba alguna anomalia, avisa mitjançant un missatge en la pantalla, so d'alarma o leds de la placa base. A aquest procés s'anomena POST (Power On Self Test).
  • 2. Si el POST no ha trobat problemes, el procés d'arrencada continua buscant a través de la BIOS l'adaptador de vídeo i l'inicia. La informació sobre la targeta de vídeo es mostra en pantalla durant uns segons. A continuació, es mostra en pantalla la informació de la pròpia BIOS (fabricant, versió, etc.).
  • 3. Després s'inicia una sèrie de comprovacions en el sistema (quantitat de memòria RAM instal·lada, unitats de disc, etc.). Si la BIOS suporta la tecnologia Plug & Play1, configura tots els dispositius detectats.
     
  • 4. Al final del procés d'arrencada la BIOS mostra un resum de la configuració de l'ordinador per pantalla.
     
  • 5. Per últim, es carrega el sistema operatiu. La BIOS busca el sistema operatiu en els dispositius segons l'ordre d'arrencada configurat.
  1. En fred. És la seqüència d'arrencada utilitzada quan l'ordinador s'encén a   partir d'una situació anterior en la que estava apagat. Aquesta manera fa que s'executi la seqüència completa d'arrencada i de POST.
  2. En calent. És quan l'ordinador està encès i es reinicia (per exemple es prem la combinació de tecles Ctrl+Alt+Supr o el botó de Reset). D'aquesta manera el POST no s'executa.
3. ACTUALITZACIÓ DE LA BIOS                                                                  
 

L'actualització de la BIOS és indispensable si:
 

• Es requereix resoldre algun problema de funcionament de la placa base (problemes d'arrencada, inestabilitat de l'equip, incompatibilitats amb algun maquinari en concret, etc.).
 

• Es necessita afegir característiques noves a la placa base (millorar el suport per a algun microprocessador o altres dispositius).
Abans de començar a actualitzar la BIOS s'ha de tenir en compte una sèrie de consideracions:

  1. Assegurar-se que s'ha d'actualitzar la BIOS.
  2. Identificar completament la placa base, per a això hem de localitzar    la     següent informació:
  1. • Fabricant (GIGABYTE, ASUS, ABIT, AOPen, QDI, etc.) 
  2. • Model (sol ser una combinació de nombres i lletres) 
  3. • Versió (és imprescindible, saber la versió o revisió per exemple (1.0, la 1.1, la 2.0b, etc.) per a no actualitzar amb una versió anterior).

Per localitzar aquesta informació es pot consultar el manual de la placa base o obrir l'equip buscant l'etiquetatge d'aquestes dades. També es pot engegar l'ordinador i en la primera pantalla on posa Press XXX to enter Setup o alguna cosa similar, haurà d'aparèixer el nom del fabricador de la BIOS i el de la placa base, o almenys una llarga cadena de xifres i nombres per exemple: 04/10/2000-8371-686A-6A6 LKA1AC-RC que identifiquen el fabricant, model, versió de la placa base.


   3. Entrar en la BIOS i anotar la configuració actual, per tornar a configurar la    BIOS després d'actualitzar-la. 

   4. Anar a la secció d'actualització de BIOS a la pàgina del fabricador de la placa base i localitzar el fitxer corresponent a la nostra placa base. 

   5. Llegir totes les instruccions detalladament, descarregar els programes necessaris (solen ser dos: la nova BIOS i el programa que permet actualitzar la BIOS). 

   6. Seguir les instruccions del fabricant per a la instal·lació.
  • Important: En cas de no trobar una actualització per a la placa base, el millor és no provar sort intentant carregar una altra BIOS d'una altra placa base atès que podem deixar la placa base totalment inservible.
La pàgina de suport d'Intel inclou vídeos i documents que detallen per a cada model el procés d'actualització de la BIOS (en anglès).

http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/CS-022312.htm


4. CODI POST                                                                                               
 
El POST és l'acrònim anglès de Power On Self Test. És un procés de verificació i inicialització dels components d'entrada i sortida en un sistema de còmput que s'encarrega de configurar i diagnosticar l'estat del hardware.
El coneixement dels POST és molt important quan es vol comprovar una placa base o agregar algun hardware. El codi POST envia a l'usuari una sèrie de sons que indiquen el resultat de la revisió automàtica del sistema. S'emet usant un dispositiu que rares vegades pot estar afectat, l'altaveu del sistema o mitjançant una sèrie de leds localitzats a la placa base.
Cada fabricant de BIOS té el seu propi codi de sons. Encara que la codificació d'algunes anomalies solen ser genèriques.






Actualment les plaques base també solen tenir integrat una sèrie de leds que amb els seu color o combinació d'encès determinen el diagnòstic de la placa base.






















No hay comentarios:

Publicar un comentario